Pensionering

Byggen, Pelletspanna / Permalink / 0

Idag var det då dags för 40åringen att ta pension.  Hela familjen var med och forsla ut honom ur pannrummet till Massey skopan och därifrån åkte han traktor till vårt kallgarage. Kanske han får värma blivande varmgaraget om han ej är sönderrostad när det så är dags.


Nya pannan har stått för värmen i nio dagar utan problem. Varmvatten finns det gott om och shunt styrningen fungerar klockrent. Pelletsförbrukningen kan jag ej utvärdera exakt eftersom jag kört så kort stund men det verkar vara en minskning med ca 20-30 %.  


Skall börja putsa väggarna i pannrummet under veckan och måla lite. Det blev sådan stor skillnad på den nya pannan och omgivningen nu. En glänsande blå panna i ett pannrum med flagnande matt färg på väggar och tak, det var bättre med den gröna sotiga gamla pannan för då passade liksom omgivningen bättre in.

Här åker pannan ut.Inte så snygga väggar, Det är som regnbågen med flera olika färger.

Har även kvar att måla dörrarna i källaren. Har sparat det till att pannan är klar så man slipper skrapa upp den nya färgen.

Tjing

Innegivare

Byggen, Pelletspanna / Permalink / 0
Idag har jag monterat innegivare till shuntstyrningen. Har funderat i flera dagar hur jag skall göra för att slippa ha en massa kablar synliga. Det blev en lösning som var att öppna golvet i en garderob som finns mitt i huset och borra genom betongen till källaren. Då fick jag kabeln direkt genom väggen och rakt ner i pannrummet.

När jag tog bort golvmattan i garderoben så kom detta fram. Helge Mukka, Roland Aava 2/11 1954.Under golvet finns det en massa spån mm som isolering. Tog bort en hel del så jag fick fram betongen och borrade hål till källaren.Sedan skruvade jag upp givaren på väggen och drog kabeln ner till pannan.Det tog ca en timme att fixa innegivaren. Blir intressant att se hur detta kommer att fungera.

Har eldat ca 24 timmar och allt fungerar prima, har lyckats komma upp i 130 grader på rökgastempen. Har en m4 skruv mellan luckan till konvektionsdelen. Har lite funderingar på att bygga en styrning till skorstensspjället. Skulle vara fint om den stänger när brännaren är i viloläge och öppnar när det skall eldas. Om man tar öppningsstyrning från termostaten och har en mikrobrytare som ger signal till brännaren när spjället är öppet och sedan när brännarfläkten stannar så stänger spjället. Man skulle minska stilleståndsförlusterna då fast å andra sidan kyler man muren. Någon som har åsikter om detta?

Lite bilder på rördragning.

'Säkerhetsventil på inkommande vatten.Vattenledningar till bastu, kök och vattenpost ute.Kablar från innegivare. Lite rör mm också.Tjing

Då var pannan installerad och klar

Byggen, Pelletspanna / Permalink / 0

Idag kl 21:20 fick jag ta min öl och titta på pannan när den poppade pellets. Pannan är alldeles för bra, rökgastemp på 85 grader med samma inställningar som jag hade 170 grader i förra pannan. Har krutat på lite i brännaren och då kom jag upp i 115 grader. Nu måste jag börja justera på något sätt så tempen stiger i rökgaserna.

Här är alla jädrans rör jag sågat och skruvat ner.Här är en av tempmätarna men den sitter vid dragbegränsaren så tempen är kanske lite lägre.Första elden :-)Här har denn gått i 4-5 minuter och ligger på 75 grader.Efter ökning på brännaren så var detta maxtemperaturen för i kväll (115 grader).Återstår att måla pannrummet och kanske fixa kablarna lite snyggare.Alla rören är dragna till vänster om pannan så det blir lätt att sota. Syns ej så bra på denna bilden men det är helt rörfritt kring sotluckan.Returen från hetvattenelementet i källaren var en klurig jäkel att fixa. Det gick en hel del krökar.Här är sista stålröret utbytt.Trodde jag skulle fixa pannbytet på två dagar men det gick ej. Man får räkna med fyra dagar om man skall demontera och byta alla rör.


Brännare och skruv.Tjing.

Till top