Pensionering

Idag var det då dags för 40åringen att ta pension.  Hela familjen var med och forsla ut honom ur pannrummet till Massey skopan och därifrån åkte han traktor till vårt kallgarage. Kanske han får värma blivande varmgaraget om han ej är sönderrostad när det så är dags.


Nya pannan har stått för värmen i nio dagar utan problem. Varmvatten finns det gott om och shunt styrningen fungerar klockrent. Pelletsförbrukningen kan jag ej utvärdera exakt eftersom jag kört så kort stund men det verkar vara en minskning med ca 20-30 %.  


Skall börja putsa väggarna i pannrummet under veckan och måla lite. Det blev sådan stor skillnad på den nya pannan och omgivningen nu. En glänsande blå panna i ett pannrum med flagnande matt färg på väggar och tak, det var bättre med den gröna sotiga gamla pannan för då passade liksom omgivningen bättre in.

Här åker pannan ut.Inte så snygga väggar, Det är som regnbågen med flera olika färger.

Har även kvar att måla dörrarna i källaren. Har sparat det till att pannan är klar så man slipper skrapa upp den nya färgen.

Tjing

Innegivare

Idag har jag monterat innegivare till shuntstyrningen. Har funderat i flera dagar hur jag skall göra för att slippa ha en massa kablar synliga. Det blev en lösning som var att öppna golvet i en garderob som finns mitt i huset och borra genom betongen till källaren. Då fick jag kabeln direkt genom väggen och rakt ner i pannrummet.

När jag tog bort golvmattan i garderoben så kom detta fram. Helge Mukka, Roland Aava 2/11 1954.Under golvet finns det en massa spån mm som isolering. Tog bort en hel del så jag fick fram betongen och borrade hål till källaren.Sedan skruvade jag upp givaren på väggen och drog kabeln ner till pannan.Det tog ca en timme att fixa innegivaren. Blir intressant att se hur detta kommer att fungera.

Har eldat ca 24 timmar och allt fungerar prima, har lyckats komma upp i 130 grader på rökgastempen. Har en m4 skruv mellan luckan till konvektionsdelen. Har lite funderingar på att bygga en styrning till skorstensspjället. Skulle vara fint om den stänger när brännaren är i viloläge och öppnar när det skall eldas. Om man tar öppningsstyrning från termostaten och har en mikrobrytare som ger signal till brännaren när spjället är öppet och sedan när brännarfläkten stannar så stänger spjället. Man skulle minska stilleståndsförlusterna då fast å andra sidan kyler man muren. Någon som har åsikter om detta?

Lite bilder på rördragning.

'Säkerhetsventil på inkommande vatten.Vattenledningar till bastu, kök och vattenpost ute.Kablar från innegivare. Lite rör mm också.Tjing

Då var pannan installerad och klar

Idag kl 21:20 fick jag ta min öl och titta på pannan när den poppade pellets. Pannan är alldeles för bra, rökgastemp på 85 grader med samma inställningar som jag hade 170 grader i förra pannan. Har krutat på lite i brännaren och då kom jag upp i 115 grader. Nu måste jag börja justera på något sätt så tempen stiger i rökgaserna.

Här är alla jädrans rör jag sågat och skruvat ner.Här är en av tempmätarna men den sitter vid dragbegränsaren så tempen är kanske lite lägre.Första elden :-)Här har denn gått i 4-5 minuter och ligger på 75 grader.Efter ökning på brännaren så var detta maxtemperaturen för i kväll (115 grader).Återstår att måla pannrummet och kanske fixa kablarna lite snyggare.Alla rören är dragna till vänster om pannan så det blir lätt att sota. Syns ej så bra på denna bilden men det är helt rörfritt kring sotluckan.Returen från hetvattenelementet i källaren var en klurig jäkel att fixa. Det gick en hel del krökar.Här är sista stålröret utbytt.Trodde jag skulle fixa pannbytet på två dagar men det gick ej. Man får räkna med fyra dagar om man skall demontera och byta alla rör.


Brännare och skruv.Tjing.

Äntligen varmvatten

Igår vid 01:30 eller det blir väll idag så fick jag vattnet inkopplat. Har sågat ner alla stålrör för att ersätta dom med koppar. Det var inget stort hål kvar inne i stålrören, det röret som gick till toan hade ca 1mm hål. Men nu är alla dessa rör borta. Varför det blev så sent med inkopplingen av vattnet var för att jag var på hockey, Asplöven Kiruna. Resultatet blev 3-1. Asplöven ägde hela matchen. Det var Asplöven mot målvakten.


Idag har jag pressat alla kopplingarna till pannan och fyllt systemet. Det var mycket luftande av elementen verkade aldrig ta slut. Sedan satte jag igång el-patronerna och nu väntar jag på att få gå och ta en dusch. Jo jag var och målade en bil idag på morgonen, blev väll ganska bra.


Här är en bild på nya värme rören innan dom är pressade, mycket mätande och joxande för att få allt att stämma. Har dragit alla rör på ena sidan av pannan så det finns mycket utrymme för sotning.

På denna bilden ser man varm och kallvattenrören.Här är det ett enda kausEn fin ragazoon.

På söndag skall jag provelda pannan. Hoppas det fungerar bra.

Tjing

Installation av nya pannan

Ja då har man börjat byta panna. Började vid 09:00 med att shunta ut all värme i huset och sedan tömma systemet. Tog ganska länge att tömma åbäket. Efter det var det bara att ta enmeters rörtången och börja skruva av alla rören. Fy f....n vad dom sitter. Är helt mör i kroppen efter alla rören. Har hunnit så långt att jag fått bort gamla pannan och provmonterat nya pannan så jag fick rätt mått på stosen för rökröret och sedan murat stosen. Har även kollat alla kopplingar som behövs till pannan och alla vattenledningar. Byter bort stålrören som finns i källaren till koppar så slipper man rosten.

Jag kommer att använda mig av presskopplingar till de flesta rören, fick låna maskin för presskopplingar av firman jag köper rördelarna. Det tycker jag var otroligt bra av det företaget. De sa att jag inte skulle köra med klämringskopplingar för det blir så dyrt.

Bild på flintstone pannan. Snygg ?? Ha ha haOrmboet av stålrör. Kul att försöka sota pannan bland alla dessa rör. Han som monterat flintstone pannan tänkte nog inte att man skulle sota den. Sitter en liten lucka under rören och dit skall man med sotborsten :-(Här står stofilen och väntar på att få återgå till att värma det framtida garaget.Hit skall vi montera den nya pannan. Ett par 43or på väggen efter skruvabortrörenjobbet.Här måttar jag stosens plats. Blev ett stort hål. Måste säga att denna pannan är lite finare än den gröna :-)Litet hål eller.Det gick bra att fixa stosen fast det var så stort hål. Det nya hålets stenar passade bra in i det gamla.
Putsat och klart, bara att vänta till imorgon så det får brinna innan man får fortsätta monteringen.Tjing.

Äntligen är den färdig.

Idag har jag färdigställt pannan. Åkte tidigt till jobbet och svetsade ett nytt rökrör med ventil och dragbegränsare. Använde mig av en del gamla grejor så det gick ganska fort. Sedan var det bara att lyfta in alla målade delarna i bilen och åka hem för att montera allt.

Här är rökröret. Inte helt färdigsvetsad. Får svetsa den efter att pannan är på plats
så man vet att det passar.Ihopmonteringen började med att Isolera pannan.Sedan montera plåtar.Tätningsband på alla luckor.Montering av styrnngen.Och sedan var den färdig.
Tror det har gått 70-80 timmar totalt och en del strul har det varit men det får
man räkna med.  Planen är att installera pannan på torsdag-fredag om allt
går som det skall.

Tjing.

Blå och fin

Då har man fått färg på pannan. Allt har gått otroligt bra idag. Normalt brukar det strula med det ena och andra men idag har det gått som på räls.

Slipade delar väntar på lack.


Och här är det målat.Och lite grå färgLite montering. Resterade på söndag.Sotlucka på toppen.Sedan måste man väll ha en sådan ????? Vissa fel i texten men det bjuder jag på....

Ekonomi före skönhet.

Arbetet med pannan fortsätter, har byggt lite konsoler för att täcka asklådan. Pannan har blivit lite högre efter ombyggnationen eftersom jag inte ville minska vattenvolymen i pannan. Det hade gått att vara utan dessa konsoler men jag vill ha isolering runt hela pannan så man ej får några onödiga energitjuvar. Konsolerna blev inga skönheter men med lite ny färg på hela pannan tror jag det går att leva med. Skall måla delarna på lördag.


Bild på ny täckplåt över gamla eldstadenHär måste jag klippa upp för att få in minst 50mm isolering. Eftersom plåten är rund och asklådan kantig så måste jag öppna i hörnen.Här är konsolen som täcker hålen och isoleringen.Nya bilder kommer på lördag när den är målad :-)

Slutet är nära

På måndag bar jag ut resterna av oljetanken och rullade in "nya" pannan. Tisdag var det hockey så då fick pannan vila. Idag har jag börjat anpassa yttre plåtarna och alla lock mm.

När man ändrar på en sak så passar ej nästa så det blir mycket modifikationer på allt. Skall montera alla yttre saker och sedan riva ner det igen för att sprutmåla plåtarna så resterande också blir som nytt. Tror pannan blir BLÅ och svart/grå.

Här är front och sidoplåten monterad.


Här är styrningen monterad.Kåpa över brännare.Övre kåpan kunde jag ej montera för det var en spricka i den. Har limmat den
så nu ligger den på härdning.

Tung helg.

Det har varit en tung helg, Skulle bara svetsa rökröret göra några fästen och provtrycka pannan på lördag. Men det var inte så lätt. Hade kastat om måtten till brännaren så det var bara att ta vinkelslipen och skära upp pannan. Men det gick ganska bra fast det tog en massa tid. Men nu så är all ombyggnation av tanken är färdig. Återstår montering av isolering el och yttre skal.


Här är rökröret. Tog bilden med mobban och någon inställning var tydligen fel när bilden blev så liten.
 


Konvektionsrören.Brännarluckan.Låsmekanismen i sotlådan.Provtryckte med 2,5bar. Hittade nio små läckor. Vid 1,5 bar så fanns det bara 3 läckor.Här provmonterar jag brännaren och hörnplåtarna.Nu är det bara att bära in den i pannrummet och fortsätta.

RSS 2.0