Semester

Nu har man varit en dag i Turkiet och Alanya. Har blivit någon Efes och lite Raki. Är ungefär 30+ och salt i vattnet. Man är som en vandrande börs här. Alla har något att sälja, har tagit en Hamam och massage kostar 200kr per person. Nej nu skall jag gå till baren och kolla om dom vill ha några pengar.


Utsikten


Baren


Tjing.

Båt

Idag har jag varit och hjälpt en polare med inredning till hans båt. Båten ät 12x4m så det är en hel del att göra. Vi har byggt färdigt instrumenteringen och dragit all el och nu bygger vi köket. Vi fick färdigt ramen till diskbänken och sågat hål för gasolspisen. När vi började fräsa alla kanter så tog kolen slut i fräsen så han skulle köpa en ny maskin imorgon.

Holk

Idag har det varit ganska lugnt. Har byggt ett litet vindskydd så jakosarna kan gå undan om det blir regn och rusk, efter det så eldade jag bastu.

Nästa vecka på fredag drar man till Turkiet och bor på strand hotell i två veckor. Det blir skönt med någon bärs och sand mellan tårna.

Bild på dagens skörd.Nu är det dax för bingen.

Vad kostar en voljär

Har kollat vad det kostar att bygga en voljär. Här kommer alla delar och priser.
ArtikelMåttAntalPrisSumma
Virke impreg45x4570    10 kr      700 kr
Formplyfa12x200x15001    50 kr        50 kr
Träskruv5*1001  159 kr      159 kr
Krampa (nätspik)30x2.751  133 kr      133 kr
Gångjärn 1  129 kr      129 kr
Låsbleck 1    99 kr        99 kr
Låsbleck 1    50 kr        50 kr
Fyrkantnät25x25x225    88 kr   2 194 kr
Olja 3L 1  300 kr      300 kr
      3 814 kr

Vad konstig text det blidde......

Är det någon som behöver ritning så kan ni meddela mig. Den är inte helt komplett lite får man fundera själv dels för att inte få så mycket spill av virket. Typ snedstöttorna har jag kapat av spill till det måttet som passar bäst.

Idag har jag lagat företagets släp här hemma. All belysning var trasig och det är ju inte bra när man skall låna den.
Fick byta alla glödlampor och armaturerna för sidomarkeringarna och baklysena. Fick även byta lite kabel.

Nej nu är det dax att glo på tv.

Äntligen är helgen slut

Idag har jag skruvat fast voljären i berget den står på. Har även najat fast nätet i skarvarna och bultat ihop sidorna med m6 vagnsbultar och vingmutter.  Efter det så fick tanten slutföra arbetet. Jakosarna har varit i buren ett tag och verkar trivas.

Inträffade en rolig sak idag när vi fick besök. Vi var på gården och då började hundarna skälla och Charlie gapade från buren LÄGG AV. En av besökarna kollade efter vägen in i skogen och funderade vem som skrek LÄGG AV.

När väl buren var färdig var det bara att börja med nästa projekt. Uteplatsen har blivit för liten efter att paviljongen kommit. Var tvungen att utöka den med 4 kvadrat så HSB får dyrka solen. Tänk om man vore solen då skulle alla kvinnor kasta av sig kläderna och lägga sig framför en direkt man dyker upp ;-)

Bilder på dagens arbete.
Skönt att helgen är slut så man får vila lite.

Hej då.

Jakohuset

Ja då var själva byggnaden färdig för våra jakosar. Enda som är kvar att göra är att förankra den i backen men som tur är så står den på ett berg så de är bara att borra och fästa den där.

Nu har tanten en del att göra med innandömmet så jakosarna får lite mat och grenar att sitta på.
 
Lite bilder på färdiga bygget. Har oljat utsidan med färgad vattenbaserad olja så man slipper den där gröna färgen.Nu är det taklagsfest och HSB firar 40 bast. Inte för att det är så mycket att fira eller vad vet jag men när man själv klev upp i den åldern så var det mera sörja än fira. Huvudet hänger ej med spegelbilden.

Hej då.

Taklagsfest

Imorgon tänkte jag montera på taket i voljären och då blir det antagligen så att man måste till gröna skyllten för att hämta hojtarolja till taklagsfesten om allt skall gå rätt till.

Har spikat nät idag på tre sidor och imorgon spikar jag nätet på taksidorna. Monterade ihop lång och kortsidorna så man får lite humm om hur den skall placeras. Tyckte det blev ganska bra. Funderar på olja voljären med en lite brunfärgad olja. Skall inte vara något problem för Jakosarna för det är nät på allt trä och deras näbb lär inte nå till oljan.

Lite bilder på dagens arbete.
När jag är färdig skall jag meddela materialåtgången och kostnaden för hela buren. Skall även göra en komplett ritning ifall någon annan behöver ritning till en voljär.


HSB satte mig i arbete förra helgen också, då var det en paviljong som skulle upp på vår uteplats. Jag hade det förslaget förra året men det sågades direkt. De där HSB har enorm chefspotential. Nu blir det att värma bastu.

Gråjakohuset

Bygget fortsatte idag. Har gjort taksidorna färdigt och provmonterat alla delar så man vet att det passar före man spikar fast nätet. Efter provmonteringen demonterade jag hela voljären och började klippa nät. Upptäckte direkt att detta nät inte är något man klipper med en vanlig avbitare. Har klippt ca tre meter nät och är helt slut i handen/armen. Skall åka in på Swedol och köpa en ny avbitare av kraftigare sort för annars blir buren aldrig färdig.

Nätet är otroligt styvt och jobbig att arbeta med. Det är också en fördel att nätet är styvt för det förstärker hela buren.

Lite bilder på arbetet.
Dax å vila.

Voljär

Fick order av HSB (Hon som bestämmer) att bygga an voljär till våra gråjakosar. Gjorde en ritning på måndag och började bygga idag. Fick nästan klart stommen bara taksidorna som saknas. Köpte 60 meter 45x45 virke men måste köpa 10 meter extra. Skall klä alla lösa sidor med nät och sedan skruva ihop dem så man har nät runt allt trä.

Lite bilder.


Bärplockarna i skogen kommer säkert fundera vem som svär, gapar på hundarna och hejar på AHC hockey.

Nä nu måste jag vila.

Konstigt

Helt knasigt konstigt idag, skruvade ihop bilen och allt har gått utan problem. Bävade mig för att hänga upp avgassystemet eftersom jag tog ner hela paketet. Sprutade litte smörja på upphängningsgummina och lyfte upp röret och efter typ en minut satt allt på plats. Samma var det med hjälpramen. Allt har gått så lätt idag så något lurt är det.

Smörjde kopplingens alla rörliga delar med specialsmörja och det gav resultat. Kopplingen är så lätt så det är en fröjd att köra, nästan så man växlar lite extra. Har även rengjort alla bultarna och kletat på kopparpasta så det var lätt att skruva fast allt. Det kommer även att vara lätt att demontera nästa gång. Arbetstiden för att plocka ner lådan var 11 timmar och montaget tog 6 timmar. Hade det inte varit så rostiga skruvar och om de ej var så hårt dragna hade det sökert bara gått typ tre timmar att plocka ner lådan. 

Svarvade ett centreringsverktyg till den nya kopplingen så det skulle vara lätt att montera ihop låda med motor.


Här är då den felende länken utbytt.


Nu ligger man i soffan och är ganska mör i kroppen efter allt meckande. Får nog ta en liten wirre nu.

RSS 2.0