Står på egna ben

Idag har hyddan sänkts ner på sin nya syll. Skönt att man kommit så långt för nu är det bara lättare jobb kvar. Vi har även fått upp en balk i taket så det är rakt och börjat regla upp hundrummet. Taket hängde bara 10cm men nu är den spikrak.
 
 

Återvinning

Då har man åter kört brännbart mm till återvinningen. Räknade just att man åkt 30 mil med släp till återvinningen. 

Gjutit kantbalk

Igår blandades sista betongen för att höja,räta och armera kantbalken. Idag har släpet fyllts med bråte och gården är i bättre ordning nu. Var även och hämtade en dörr på K-Rauta till hundrummet. Det var extra pris tom idag. Nu får allt härda ett par dagar och sedan skall syllar tillverkas och bygget får stå på egna ben igen. 

Syllen på andra sidan

Då har vi lyckats såga lös syllen på andra sidan. Kunde säkert ha bytt syll runtom på direkten men då hade det behövts så många domkrafter och bygget hade varit otroligt instabilt. Tyckte det kändes säkrare att ha en sida nere på kantbalken.
 
Det var mer ruttet på denna sida. Antagligen för att solen inte lyser så mycket där. Imorgon gjuter vi upp kantbalken och till helgen får man hela syllen färdig. 
 
Lite bilder före och efter syllbyte. Är lite fräschare efter.
 
 
Och här bilder på utslängd syll
 
 
Skönt att ha fått bort allt ruttet trä nu. Ser nästan bättre ut utan syll.
 
 
 
 

Syll

Idag har vi fått på plats syllen på ena sidan.
När vi isolerade plattan så hivade vi in mellan isoleringen plast och lämnade extra material så vi kunde täcka kantbalken med samma. Tanken är att ingen fukt skall kunna komma in i rummet varken från marken eller kantbalken. Så nu har vi plast över kantbalken och på plasten har jag sylltätning Paroc XSS sedan syllen. Vi har även börjat riva upp andra sidan för syllbyte och uppgjutning av kantbalken.
 

Golvet klart

Idag fick jag betongen. Super bra service av Sune på betongstation i Kalix. Killen som körde bilen var trevlig och kunde verkligen sin sak. Det var samma kille som var med betongen till garaget.
 
Var först lite orolig om det skulle gå att köra in rännan genom fönstret. Men det var inget problem. Killen som körde bilen backade bilen på rätt plats direkt och hivade in rännan genom fönstret som att han inte gjort
annat i livet.
 
Sune på betongstation ordnade en fin blandning så det var lätt att fördela ut med spade och en raka. Beställde 3 kubik och det var nästan exakt. Hade förberett plats där han kunde dumpa betong om det blev över.
 
 
Sedan var det bara att gunga ut betongen med hemmatillverkade slodan. Sparade den från garage gjutningen eftersom tanken var att göra detta golv i framtiden. Slodan är tillverkad av ett 70-80mm plaströr som är ca 80cm långt. Sedan ett skaft fastskruvat på röret. I garagebygget hade jag ett 5 meters skaft som jag sågade bort och sparade endast nedre delen och nu skruvade jag på en 2 meters 45x45. Det blir hyfsat slätt med slodan.
 
 
Sedan var det bara att vänta tills det blev nog hårt för att börja brädriva och stålglätta golvet. Jag och Jeppe förde lite rivmaterial till sopstation medans betongen fick hårdna. Vi var även och köpte material till en grå jako bur. När betongen stått i ca 5 timmar gick jag och kollade läget. Betongen hade nästan blivit för hård redan. Bäst är när man kan trycka ner skon 2-3cm i men nu kunde man gå på den utan att det blev djupare spår. Blev lite brådis att starta med efterbearbetningen. Jeppe hämtade ett gäng frigolitskivor och jag började brädriva. Sedan insåg vi att båda måste kämpa fort för det blev bara hårdare och hårdare. Jeppe fick dra det tyngsta lastet och brädriva och jag kom efter med stålisen. Vi vart hyfsat slutkörda när golvet vart klart.
 
 
Och när vi var klara märkte jag att jag hade otroligt ont i foten. Lyckades trampa på en spik när vi förde soporna. Hade inte tid att tänka på det medans vi höll på med rivandet och stålandet men när jag skulle gå in var det ont så in i ........
 

Pratade

Pratade med betongstation och frågade om det gick att få betong till torsdag. Det var inget problem så på torsdag blir det att sloda, riva och stålglätta golvet.

Klar för betong

Nu får man vila lite. Åker till luleå imorgon på en utbildning av hockeyförbundet. Idag har vi färdigställt för att beställa betongbilen. Måste kolla om jag kan sluta tudigare någon dag nästa vecka så får dom komma och fylla lite betong. Man måste ju vänta någon timme sedan innan man kan riva och ståla plattan.
 
Lite tips om ni skall gå från torpargrund till platta.
Skaffa många säckar så ni kan sortera brännbart, isolering mm. Blir en hel del.
Har ni stenar så måste ni ha någonting ni kan vinscha med. Helst två block så ni kan dra stenen i två riktningar.
Järnspett för att få upp stenar ur gropen.
Borr minst 25mm ifall ni behöver spräcka sten med snigeldynamit. Går fortare med stenspräckare (kil) som man slår ner i borrhålet.
När ni skall dra ut sten så använd två plankor som skidor, rulla upp stenen på plankorna och skruva en kloss bakom stenen och en längre fram som ni kan dra ifrån. 
Ät mycket kolhydrater så ni orkar skotta.
 
Här är några bilder på dagens arbete. Isolering, ångspärr, isolering och armering.
 
 

Äntligen

Nu har sista stenen spruckit.  Och utslängd är den också.  Vi har skottat in allt grus och paddat allt. Imorgon åker vi och hämtar isolering och armering så är det klart för gjutning sedan. 
 
 
Här är allt vi burit ut.
 
 

Gruset på g

Den ena stenen är seg. Snigeldynamiten får jpobba hårt. Har fyllt på mer i fler hål på morgonen och nu ikväll börjar det spricka lite här och där. Stenen stör vårt arbete och inte bara den. Vi har slitit ut 4 nya bummlingar idag igen. Fattar inte hur det kan vara så mycket sten. 
 
Vi har nu vibbat det vi kan och börjat fylla grus. Hoppas vi blir färdiga med gruset imorgon så man får börja med lite lättare arbeten. Kroppen är totalt slut. Tur man har en Massey som underlättar frakt av både stora och små stenar.
 
 

Snigamit

Snigamiten har verkat på en sten. Stenen var ca 1m i diameter. Borrade två hål och fyllde med snigamit. Efter 17 timmar var det en spricka i stenen och det var bara att bryta isär. Den andra stenen borrade vi tre hål i men den har inte spruckit. Borrade tre nya hål idag. Hoppas den är klar imorgon.
 
vi har skottat ner till rätt djup nu så hade inte sista stenen bråkat hade det varit dax för att padda underlaget och fortsätta med filt och grus. Det var ju inte slut på stenarna, nör vi skottade ur sand för att komma till rätt djup dök det upp två nya bummlingar men dom lyckades vi få ut med talja och svett.
 
 
 

Stora stenar

Vi har ju plockat ur en massa stora stenar från rummet i ladugården. Idag blev dom så stora så det var dax för borrning. Vi började med hiltin och en 26mm borr. Efter flera timmars borrande kom Kalle förbi och sa att hans farsa har en monstermaskin som jag kunde låna. Enda problemet var att den inte ville starta. Vi åkte och hämtade den och jag meckade lite så jag fick igång den. Sedan slängde jag på ett brytspett och provade den. Fy satan vad det blev avgaser från monstermaskinen. 8% oljeblandning är inget att leka med. Tänkte att detta går inte och beslutade att vi behöver en kompis till Hiltin så vi åkte på K-rauta och hämtade en NuTool borrhammare så vi kunde dubbla borrandet. Sedan kom Kalle och vi testade monstret igen med ett annat verktyg och nu jävlar blev det hål på 5 minuter men rökigt. Vi fick borrat en massa hål i två mega stenar och nu har vi fyllt dom med snigeldynamit. Hoppas dom delat på sig så man kan gå vidare i projektet.
 

Gräva ur för grus och isolering

Det är ingen lek att gräva för hand här hos oss. Återigen så är det kinesiska muren som verkar sluta inne i min byggnad. Stenar som väger som in i hxxxx kryllar det av. Spett, spade, plankor, talja, spännband mm måste till för att få ut dem. Alla ligger i fel höjd och måste bort. Vi har slitit ut 10 mega stenar och har 3 synliga kvar. Kanske dyker upp några till under resans gång. Grävandet fortsätter imorgon. Här följer lite bilder.
 
 
 

Hälften av kantbalken gjuten

Trodde vi skulle gjuta direkt på morgonen men efter lite mätande och funderande så vart det klart att vi måste rikta den befintliga kantbalken under ingången. På något sätt har kantbalken tryckts utåt och även upp. Efter en hel del grävande så hittade vi några stora stenar under kantbalken. Troligtvis var det dom som härjat villt under kantbalken och sabbat riktningen. Nu är dom borta men det gick 6 timmar extra. 
 
Gjutningen gick bra och man hoppas den ser fin ut under formarna sedan när dem lossas. 
 
 
 

Syllbyte

Varit en tuff vecka. Tisdag slitit ut golv, onsdag sjuk, torsdag föra bort allt skit man slitit ut så gården inte ser ut som ett rövhål. Fredag har vi sågat bort en bit i nedre kant på panelen eftersom kantbalken skall få en uppdatering med betong och armering. Förr så % så mycket med stora stenar och hade inge armering. Var några sprickor som behöver få dig en fix. Plockade även bort några stenar. Vi har även sågat bort gamla syllen och slitit ut den. Före det har jag skruvat fast några lyftpunkter med 10x200 franskskrun. Skruvade en regel 2x45x95 vågrät och en 45x95 lodrät som stöd för den första regeln. Sedan hävde vi 20t domkraft under och lyfte utan problem. Var tvungen att använda 4 lyftpunkter. Har även byggt några formar på sidorna av kantbalken och armerat. Imorgon blir det att blanda betong.
 
 
 
 
 
 

Ruttet bjälklag borta

Var en svettig dag idag. Jag och Jeppe har slitit ut allt ruttet virke och allt virke var ruttet. Även syllen måste bytas.Planen är att lyfta på väggarna 2-3 cm och såga lös syllen. Sedan gjuta upp kantbalken 10cm och lägga en ny syll med ett fuktbrytande skikt mellan syll och kantbalk så man slipper rutten syll.
 
Första planen var att riva ut eländet och lägga en tät plast mot marken för att slippa markfukten i bjälklaget men det har jag skippat. Nu gräver vi ur lite lägger markfilt, grus, isolering och betong så man blir kvitt eländet.
 
Se så fint det var under  
 
 
Och efter en hel del svett så är allt borta
 
 
 
 

Ruttet bjälklag

Då fick man sig ett nytt projekt. När jag byggde garaget så såg jag att det inte var någon plasttäckning mot marken i "lägenheten" som är inbyggd i ena gaveln på ladugården. Det har luktat jord inne i den hela tiden och golvet lutar lite så man har ju innerst inne vetat att det är ett problem. Nu skall Jeppe flytta in dit när han går en svetsutbildning i 40 veckor och behöver minska sina utgifter. Var och undersökte lägenheten och konstaterade att golvet är totaltslut. Slet upp ett par golvplank och ser rakt ner i sanden. Bottnet var borta och isoleringen låg mot sanden. Reglarna var 50% borta och dimensioneringen från början var totalt fel. Skall vara 220x45 och var 120x45. Det är bara att slita ut eländet och ordna en betongplatta så kan man sedan i framtiden parkera hot roden där inne.
 
Har ju inte tagit någon semester i sommar så nu får man ta en vecka och fixa detta.
 
Några bilder på eländet.
 
 

Svetsning

Ramskenorna är nu svetsade. Jeppe har svetsat det mesta. Var lite rädd att dom skulle slå sig men det gick bra. Ramskenorna punktades ihop med 6 par vinkeljärn, sedan delade jag upp ramen i sektioner 1-4 varav dessa delades i 1-4 och åter en gång delades dessa i 1-4 så att man inte startade svetsandet på samma sida hela tiden. 
 
 
 
Alla skarvar slipades upp så att det blev bra genombränna.
 
 Alla plåtar har varit kant i kant. Här är lite bilder på prylarna.
 
RSS 2.0