Tre svetsar blev det idag

Före svetsning av den andra fogen på taket så justerades bakre delen av taket. Radien var ca 10mm fel och det var svårt få den i rätt läge med handkraft. Snodde ihop ett verktyg med 4 skruvar som man kan justera radien.
 
 
Sedan svetsade vi mitten fogen
 
Efter takets mitten fogar var svetsade så svetsades B stolparna för dom måste vara klara före nästa og på taket skall göras.
 

Förbereder taket för svetsning

Var och punktade ihop takhalvorna så vi kan svetsa imorgon.
 
Förarsidan kapade och punktade jag på plats. Gjorde det i 15cm bitar tills hela skarven var klar. Nu kapade jag hela vägen och hade referenspunkter där jag svetsade stödbitar. Sedan kopplade jag ihop takhalvorna med svetstänger och punktade.
 
Stödbitar punktade 
 
 
Sedan koppla ihop och punkta
 
Och här är det klart för svetsning
 
 

Svetsa tak

Har inte svetsat stora takplåtar tidigare så hade lite idéer att låta takplåten vara skruvad på plats hela tiden och kapa upp en fog åt gången. Så jag kapade den fogen närmast mitten av taket och grabben punktade eftersom. När vi kommit över till andra sidan med punktandet så riktade jag hela fogen med mothåll och hammare. Sedan började vi svetsa 3cm i stöten och riktade innan vi gick på med nästa svets. Blev riktigt bra
 
Tänkte att om man gör så som vi gjorde så vet man att det endast kan vara den sista svetsen man la som behöver smidas för att plåten skall återta rätt form igen.
 
Punkta först
 
Här är det punkta och riktat för svetsning. Lämnar en bit osvetsat mot bakre delen och gör den när bakre delen skall svetsas.
 
Här är första svetsen lagd och plåten har slagit sig
 
Här har svetsen fått lite mothåll och hammare och allt är ok igen
 
En fog klar
 

Taklagsfest

Då var sista plåten för taket tillverkad.
 
Klippte en plåt till passagerarsidan efter samma mall som på förarsidan. Märkte sedan upp vissa ställen på plåten som skall hjulas upp lite extra. Det behövs som mer där plåten svänger i två riktningar.  
 
Sedan var det en massa gånger man provade plåten och hjula de mer form tills den blev bra. Skruvade sedan fast den I väntan på svetsning.
 

Slutet av takbygget närmar sig

Färdigställt alla småjobb vid A-stolparna
 
Svetsat bakre delen av taket och gjort sista finjusteringarna på den plåten
 
Mallat av de sista plåtarna till taket
 
Klippt plåten efter mallen
 
Format plåten i Engelska hjulet och krymp och sträck maskinerna i omgångar för att få rätt form på takplåten
 

Har ju hänt en del

Har inte hunnit skriva så mycket om bilen men lite har det hänt.
 
Gjort klart båda sidorna på taket och dropplisten. Bilderna får tala.
 
 
 
RSS 2.0