Tre svetsar blev det idag

Hot Rod / Permalink / 0
Före svetsning av den andra fogen på taket så justerades bakre delen av taket. Radien var ca 10mm fel och det var svårt få den i rätt läge med handkraft. Snodde ihop ett verktyg med 4 skruvar som man kan justera radien.
 
 
Sedan svetsade vi mitten fogen
 
Efter takets mitten fogar var svetsade så svetsades B stolparna för dom måste vara klara före nästa og på taket skall göras.
 

Förbereder taket för svetsning

Hot Rod / Permalink / 0
Var och punktade ihop takhalvorna så vi kan svetsa imorgon.
 
Förarsidan kapade och punktade jag på plats. Gjorde det i 15cm bitar tills hela skarven var klar. Nu kapade jag hela vägen och hade referenspunkter där jag svetsade stödbitar. Sedan kopplade jag ihop takhalvorna med svetstänger och punktade.
 
Stödbitar punktade 
 
 
Sedan koppla ihop och punkta
 
Och här är det klart för svetsning
 
 

Svetsa tak

Hot Rod / Permalink / 0
Har inte svetsat stora takplåtar tidigare så hade lite idéer att låta takplåten vara skruvad på plats hela tiden och kapa upp en fog åt gången. Så jag kapade den fogen närmast mitten av taket och grabben punktade eftersom. När vi kommit över till andra sidan med punktandet så riktade jag hela fogen med mothåll och hammare. Sedan började vi svetsa 3cm i stöten och riktade innan vi gick på med nästa svets. Blev riktigt bra
 
Tänkte att om man gör så som vi gjorde så vet man att det endast kan vara den sista svetsen man la som behöver smidas för att plåten skall återta rätt form igen.
 
Punkta först
 
Här är det punkta och riktat för svetsning. Lämnar en bit osvetsat mot bakre delen och gör den när bakre delen skall svetsas.
 
Här är första svetsen lagd och plåten har slagit sig
 
Här har svetsen fått lite mothåll och hammare och allt är ok igen
 
En fog klar
 
Till top